Scandinavian Biogas är en av Nordens största privata producenter av biogas
Vår mission är att bidra till att förverkliga samhällets målsättning om en omställning till förnybar energi
Scandinavian Biogas bidrar genom sin verksamhet till en hållbar övergång från fossil till förnybar energi
Utgångspunkten i bolagets strategi är att utnyttja det unika ingenjörskunnande om biogasframställning som finns inom koncernen till att utöka biogasförsörjningen i Sverige och internationellt.
Det är Scandinavian Biogas målsättning att vara ledande inom storskalig framställning av biogas och biogödsel. Bolaget har idag en ledande ställning inom förnybar energi och framställningen av biogas i Norden. Scandinavian Biogas verkar för att användningen av biogas som en del i energimixen ska utökas. Den nordiska sektorn för tunga vägtransporter är det viktigaste området för bolagets tillväxtambitioner i nuläget, men biogasmarknaden för väntas också växa inom sjötransporter och industrin. Samtidigt har efterfrågan på flytande biogas (LBG) ökat under de senaste åren, och utbudet av biogasdrivna fordon har blivit större. Detta påverkar marknaden för komprimerad biogas (CBG), som fram över förväntas gå från att vara lokal till att bli regional eller landsomfattande.
Vi är en nordisk organisation där Scandinavian Biogas Fuels International AB är moderbolaget, med dotterbolag i Sverige, Norge och Sydkorea.
Våra biogasanläggningar ska vara de mest effektiva
Scandinavian Biogas hjälper kunder och samarbetspartners med det som vi är bäst på, att utforma och driva biogasanläggningar med hög resurs- och energieffektivitet. Dessutom arbetar vi kontinuerligt med att öka effektiviteten i alla våra anläggningar.
Genom effektiviseringar ökar vi kontinuerligt vår produktionskapacitet
Vi på Scandinavian Biogas håller det vi lovar och vi tar ansvar. Det är de anläggningar vi driver i Sverige och i Sydkorea bevis på. I de svenska anläggningarna i Bromma och Henriksdal har vi ökat volymen levererad biogas av drivmedelskvalitet med 21 procent på tre år och sedan bibehållit produktionen på en hög nivå. I Sydkorea har vi ökat mängden omhändertaget och behandlat matavfall från staden Ulsan med drygt 500 procent. Biogasanläggningen har som en följd av detta blivit utsedd till landets mest effektiva av Sydkoreanska myndigheter. Matavfallet som nu omvandlas till biogas dumpades tidigare i havet.
Kvalificerad kompetens med högt kunskapsinnehåll
Vår kärnkompetens är att utveckla koncept för resurseffektiva, högbelastade, stabila processer där organiskt avfall och restprodukter används som substrat. Vi äger eller samäger de biogasanläggningar vi utformar och driver och tillför värde genom vår kvalificerade kompetens inom biogasområdet. Vi kan utveckla resurs- och ekonomiskt effektiva processer för många olika typer av substrat. Våra processkoncept omfattar hela kedjan från att utforma biogasanläggningar, till att omhänderta, förbehandla och röta det organiska materialet samt att uppgradera biogasen till drivmedelskvalitet. Till skillnad från många andra i branschen, lägger vi stort fokus på att finjustera rötningsprocessen. År av forskning och utvärdering har resulterat i ett omfattande kunskapskapital om biogasprocessen och dess mikrobiologiska bas.
Integrerade lösningar: från avfall till värdefulla bioprodukter
I Sverige är vår biogasanläggning i Södertörn Stockholms läns första industriella anläggning för rötning av matavfall. 2016 har vi på anläggningen extraherat energi från 50 000 ton matavfall, vilket motsvarar ett års avfallsproduktion från närmare 700 000 stockholmare. Matavfallet omvandlas genom syrefri nedbrytning till biogas och högkvalitativ biogödsel.
………………………
Vår kvalificerade kompetens inom biogasområdet innebär att vi kan:
Producera mer gas per m3 rötkammarvolym
Uppnå en större stabilitet i reaktorn under rötningsprocessen
Tillföra kvalificerade kunskaper för ett brett spektra av substrat
Uppgradera gasen med mycket lågt metanläckage
Uppnå en kostnadseffektiv, resurssnål och effektiv produktion
Kraftigt förkorta perioden från uppstart till full produktionskapacitet
Kontinuerligt öka produktionskapaciteten genom processförbättringar
………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…
HOLD Technology™ och The Leadership of Microbes™
Ett av Scandinavian Biogas framgångskoncept är den egenutvecklade HOLD Technology™, en avancerad processteknologi som används för att optimera storskalig biogasproduktion. Metoden är en av de mest effektiva globalt sett och har använts i full skala vid bolagets anläggning i Ulsan, Sydkorea, där produktionseffektiviteten har ökat med 3-5 gånger sedan bolaget tog över 2007
HOLD står för High Organic Load Digestion
Metoden har utvecklats av bolagets forsknings- och utvecklingsavdelning i nära samarbete med Linköpings universitet och bygger på tre hörnstenar:
Den första hörnstenen handlar om hur en biogasanläggning bör utformas för att öka effektiviteten och reducera energiförbrukningen mellan leden, exempelvis från insamlingsplatsen för matavfall till rötkamrarna. Detta är själva hårdvaran i systemet och innefattar framför allt omrörning, men även rör, pumpar och värmeväxlare.
Den andra hörnstenen bygger på fördjupad kunskap och välbeprövad metodik om vilka substrat som fungerar bäst i olika kombinationer. Sedan 2005 har Scandinavian Biogas testat över 350 olika substrat i laboratoriemiljö. Substraten behöver blandas med kemikalier och andra tillsatsmedel för att en optimal balans mellan maximal energiutvinning, effektiv nedbrytning och minimerad uppkomst av biprodukter ska uppnås. Den rätta kombinationen – receptet – är mjukvaran i systemet.
Den tredje hörnstenen handlar om hur substratet tillförs i rötkammaren för att mikroorganismerna ska kunna bibehålla en effektiv produktion med hög utnyttjandegrad av det substratet. Produkten – biogasen och biogödseln – ska därefter paketeras och transporteras, och eventuella biprodukter omhändertas för att kretsloppscykeln ska slutas.
Utvecklingen av HOLD Technology™ är en av bolagets främsta framgångar. Att hitta en substratmix som ger effektiv mikrobiologisk nedbrytning och som sedan kan förädlas till drivmedelskvalitet via en optimerad rötningsprocess, det är bolagets drivkraft – The Leadership of Microbes™.
Scandinavian Biogas förbättring av biogasprocessen vid rötning av avloppsslam kan innebära en fyrdubblad ökning av biogasproduktionen
Scandinavian Biogas har i första hand inriktat sig på mesofila processer som innebär att biogasproduktionen sker i temperaturer mellan 35 till 40 grader. Bolaget har gjort stora insatser inom forskning och utveckling och har utvärderat lämpligheten hos över 350 organiska material som substrat for biogasproduktion. Dessutom har vi utvecklat stabila processer som klarar höga belastningar (mängden organiskt material tillfört per kubikmeter reaktorvolym och dag), vilket innebär att bolagets industriella produktion kan genomföras långt mer effektivt och resurssnålt än vad som tidigare varit möjligt.
Figure: Example of HOLD impact on generated amount of m³ of rawgas per m³ of reactor volume.
Scandinavian Biogas två affärsmodeller
Vår affärsidé är att vara ledande i arbetet med att utforma, förvalta och driva biogasanläggningar
Scandinavian Biogas har i huvudsak två affärsmodeller med utgångspunkt i sin världsledande HOLD Technology™. Styrkan ligger i bolagets kvalificerade ingenjörskunnande i att utveckla resurseffektiva och ekonomiska processer för många typer av substrat.
I enlighet med HOLD Technology™ innefattar processkoncepten hela kedjan, från att utforma biogasanläggningar till att omhänderta, förbehandla och röta organiskt material samt uppgraderingen av biogas till drivmedelskvalitet. Effektiv drift av biogasanläggningar är kärnan i Scandinavian Biogas affärsmodell. Bolaget lägger även stor vikt vid att systematiskt förbättra och finjustera rötningsprocessen.
Build-Own-Operate (BOO)
fokuserar på att uppföra biogasanläggningar i enlighet med HOLD Technology™ och att driva dem på ett resurseffektivt sätt baserat på Scandinavian Biogas processkunnande.
Engineering and Operations (E&O)
betonar Scandinavian Biogas tjänsteerbjudande i samband med att biogasanläggningar utformas och drivs i enlighet med HOLD Technology™.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…
Processforskning och utveckling
Scandinavian Biogas´ forsknings- och utvecklingsavdelning har som mål att både hitta nya biogaslösningar och effektivisera befintliga. Vår huvudsakliga expertis ligger inom den mikrobiologiska delen av processen dvs den biologiska nedbrytning som sker i rötkamrarna men vi jobbar även med frågeställningar kring förbehandlingstekniker och avvattning/rötrestförädling. Allt arbete görs med strävan att nå bästa möjliga resurseffektivitet, flexibilitet och lönsamhet i våra processer. I gruppen ingår erfarna forskare, lab-tekniker och processingenjörer. Utprovning av rötningskoncept görs i labb-skala (och ibland pilotskala) medan de färdiga koncepten implementeras i fullskala.
Vår R&D-grupp har mångårig erfarenhet denna typ av arbete och är ofta delaktiga i hela förloppet från design och utprovning till implementering
Basen för våra tester är konventionella anaeroba labskalereaktorer som inkuberas i mesofil eller termofil temperatur, processkoncepten trimmas sedan för att maximera metanutbyte och organisk belastning. Reaktorerna körs ofta för att simulera tänkta full-skaleprocesser och den dagliga uppföljningen gör att R&D-gruppen kan identifiera och åtgärda olika typer processproblem av vilka flertalet är kopplat till någon sorts närings- eller spårämnesbrist.
Substratutvärdering
För att öka biogasproduktionen och dess roll i industriell symbios-koncept behöver vi hitta nya/okonventionella substrat. R&D-gruppen har inom sin verksamhet utvärderat mer än 350 substrat, dessa inkluderar avfall och restprodukter från livsmedelsindustrin, skogs-, jordbruks, och akvatiska produktionssystem samt avloppsvatten från pappers- och massabruk. Varje utvärdering ger oss en karaktärisering av substratet med avseende på nedbrytbarhet, näringsinnehåll och metanpotential.
Nätverk med nationella och internationella forskningsinstitutioner, universitet, industripartners och andra intressenter
Våra aktiviteter inkluderar också koordinering och/eller deltagande i olika typer av forsnings- och utvecklingsprojekt finansierade av bland annat Energimyndigheten, FORMAS, Europeiska Kommissionen och Norska vetenskapsrådet. Scandinavian Biogas har också ett långvarigt samarbete med Linköpings Universitet och Biogas Research Center (BRC) – det nationellt kompetenscenter finansernas av Energimyndigheten.
Vår syn på hållbarhet
Att vara del av omställningen till ett fossilfritt, cirkulärt och hållbart samhälle är Scandinavian Biogas drivkraft och vision.
Hållbarhet är en naturlig del av vår affär. För oss handlar det om hur vi designar, bygger och förvaltar våra anläggningar. Detta ska göras med hänsyn till miljömässig, social och ekonomisk påverkan på omvärlden, våra medarbetare, samarbetspartners, lokalsamhället där vi verkar och samhället i stort.
Baserat på en väsentlighetsanalys har bolaget identifierat tre övergripande mål:
och fem fokusområden som är grunden i vår affär och vårt hållbarhetsarbete:
Investeringar i förnybar energi – Scandinavian Biogas har de senaste åren gjort omfattande investeringar för att bidra till ett fossilfritt, cirkulärt och hållbart samhälle. Att utöka kapaciteten för framställningen av biogas är också viktigt del av bolagets långsiktiga tillväxtstrategi, och nya investeringsmöjligheter undersöka kontinuerligt.
Resurseffektiv och ansvarsfull verksamhet – Att driva anläggningarna resurseffektivt innebär att optimera biogasprocessen genom HOLD-konceptet inklusive optimering av vatten-, energi- och kemikalieanvändning. Det handlar också om att minimera utsläppen till luft, vatten och mark. Dessa parametrar är direkt kopplade till anläggningarnas miljöpåverkan och produkternas miljö- och klimatprestanda samt går hand i hand med kostnadseffektivitet.
Certifiering och produktkvalitet – Produktkvalitet är en viktig fråga för bolaget, våra kunder och för affären. Den uppgraderade biogasen efterlever svensk fordonsgaskvalitetsstandard. Biogödseln, som produceras på Södertörn, sprids på åkermark och måste hålla en god kvalitet. I matavfallet förekommer oönskade ämnen såsom plast, metall, sand, grus och sten. Uppströmsarbete, tydliga kvalitetskrav, stickprov och regelbunden samverkan med avfallsaktörerna är därför avgörande för att bibehålla en hög produktkvalitet. Scandinavian Biogas är certifierad enligt Avfalls Sveriges Certifierad Återvinning – SPCR 120.
Medarbetare – Kompetenta och engagerade medarbetade är avgörande för Scandinavian Biogas fortsatta utveckling. Scandinavian Biogas ska vara en trygg och säker arbetsplats där våra medarbetare har möjlighet att utvecklas och stimuleras.
Samverkan och påverkansarbete – Att säkra varaktiga strategiska partnerskap i hela värdekedjan, med såväl leverantörer av substrat som kunder för våra värdefulla biprodukter, är viktigt för en hållbar tillväxt. Våra anläggningar angränsar till flera av våra samarbetspartners avfallsverksamheter, avloppsreningsverk, men även till bostäder. Att samverka och föra dialog med dessa är viktigt för att verksamheten ska kunna fortgå enligt plan och risker ska minimeras.
Genom medlemskap i Energigas Sverige, Avfall Sverige och Biogas Öst och bedrivs ett påverkansarbete gentemot politiker, media och myndigheter i syfte främja biogasen långsiktiga spelregler.
Scandinavian Biogas har bl.a. bidragit till Förslag till Nationell Biogas Strategi och medverkat i ett flertal artiklar under år.
Scandinavian Biogas bidrar till fem av de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 utgår från de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
Läs mer om vår hållbarhetsstrategi i årsredovisningen.
2018
Driftsättningen av biogasanläggningen i norska Skogn utanför Trondheim påbörjades i juni. Anläggningen är världens största för produktion av flytande biogasbränsle (LBG). Vid den officiella invigningen i september deltog Norges statsminister Erna Solberg.
2016
Scandinavian Biogas fattar beslut om investering i biogasprojektet i Norge och förvärvar majoriteten av aktierna i Biokraft Holding AS. Utbyggnad av Henriksdal driftsätts. Scandinavian Biogas emitterade en företagsobligation som senare noterades på NASDAQ Stockholm. Första dag för handel var den 8 april.
2015
Den 2 oktober invigde Scandinavian Biogas styrelseordförande Göran Persson och Sveriges energiminister Ibrahim Baylan Södertörns biogasanläggning. Det innebär att Stockholms läns drygt två miljoner invånare har fått sin första industriella biogasanläggning för matavfall.
2014
Under första dagarna i mars tecknade Scandinavian Biogas ett samarbetsavtal med SRV Återvinning AB om att uppföra en helt ny biogasanläggning på Gladö Kvarn, Södertörn. Syftet är att ta hand om matavfall från fem kommuner söder om Stockholm och att omvandla det till biogas av drivmedelskvalitet. Projektet kommer att bidra till att öka tillgången på förnybara drivmedel i regionen.
2013
Scandinavian Biogas biogasanläggning i Sydkorea utses av koreanska myndigheter till landets mest effektiva, en utmärkelse som skapar stort intresse hos både koreanska politiker och media. Staden Ulsan är i och med Scandinavian Biogas anläggning en av få koreanska städer som lyckas uppfylla den ny lagstiftning som förbjuder dumpning av matavfall i havet.
2010
Efter omfattande förbättringar av processen driftsätts båda rötkamrarna i biogasanläggningen i Ulsan, Sydkorea. I augusti förvärvas Stockholm Vattens anläggningar för uppgradering av rågas i Bromma och Henriksdal med målet att öka biogasproduktionen för Stockholmsmarknaden som är i stort behov av gas.
2009
Sveriges tidigare stadsminister Göran Persson ersätter Erik Danielsson som styrelseordförande i Scandinavian Biogas. Erik Danielsson utses i samband med detta till bolagets hedersordförande.
2008
Scandinavian Biogas Fuels aktieägare förvärvar majoriteten i UltraSonus och Scandinavian Biogas Fuels blir dotterbolag till UltraSonus. Samtidigt byter UltraSonus namn till Scandinavian Biogas Fuels International.
2007
Scandinavian Biogas får uppdraget att öka kapaciteten för rötning av matavfall i den Sydkoreanska staden Ulsan. Matavfallet som ska behandlas har tidigare dumpats i havet. Ett samarbete inleds och omfattar ett koncessionsavtal med en löptid på 15 år. Företrädarna för Scandinavian Biogas har kommit överens med stadens Ulsans om att utforma en väsentligt förbättrad biogasprocess samt att ansvara för driften av anläggningen Yongyun under avtalstiden.
2005
Det bolag som senare skulle få namnet Scandinavian Biogas startas av Erik Danielsson, Jörgen Ejlertsson och Ola Ödmark. Dessa framsynta pionjärer visste då inte om att de skulle mötas av finansiella kriser och tekniska motgångar och inte heller om att bolaget så småningom skulle komma att bli en av Sveriges ledande leverantörer av biogas.
2004
UltraSonus (Erik Danielsson grundar UltraSonus med säte i Öregrund, 1996) inleder tester på hur ultraljud kan påskynda rötningsprocessen vid produktion av biogas tillsammans med Tekniska Verken i Linköping. Försöken leds av Tekniska Verkens utvecklingschef Jörgen Ejlertsson och UltraSonus vd, Ola Ödmark.
Våra medarbetare
Våra kvalificerade medarbetare bidrar till en hållbar samhällsutveckling, ökad konkurrenskraft och Scandinavian Biogas framgångar
För att vi på Scandinavian Biogas ska lyckas uppnå våra mål måste vi på bästa sätt ta till vara på varje enskilds individs drivkraft och den kompetens som våra medarbetare har inom biogasområdet.
Att arbeta på Scandinavian Biogas är spännande. Vi är ett framtidsinriktat bolag som bidrar till en värld som är bättre än den vi har idag. Att arbeta hos oss innebär att få vara med och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling, att vara en del av lösningen till omfattande miljöproblem och att bidra till att stora volymer biogas blir tillgängliga på marknaden.
Genom god dialog mellan medarbetare och chefer skapar vi förutsättningar för att gemensamt bidra till att bolagets vision, strategi och mål uppfylls samt för att övergången från fossil energi till förnybar blir möjlig.
Hur man går med i Scandinavian Biogas team
Öppna positioner annonseras på denna webbplats och på LinkedIn-företagsprofilen. Du kan även kontakta vår HR-chef på info@scandinavianbiogas.com