2016-04-29 01:25
Delårsrapport - Q1 2016
1 januari-31 mars 2016
Ladda ner pdf här»
Scandinavian Biogas Fuels International AB (publ)
Org.nr. 556528-4733
Delårsrapport för perioden
1 januari-31 mars 2016
Scandinavian Biogas Fuels International AB (publ) emitterade den 10 februari 2016 företagsobligationer till ett värde av 200 MSEK. Från och med 8 april 2016 är dessa obligationer tillgängliga för handel på NASDAQ Stockholm.
Koncernen förvärvade majoriteten av aktierna i det norskregistrerade bolaget Biokraft Holding AS den 11 februari 2016. Förvärvet innebär att Scandinavian Biogas etablerar sig på den norska marknaden.
All finansiell information i denna rapport avser koncernen om inget annat anges och belopp inom parentes avser motsvarande period föregående år.
Verksamheten
Scandinavian Biogas är en ledande aktör inom storskalig biogasproduktion med världsledande kunskap om hur biogasanläggningar, med allt från förbehandling till uppgradering, bör utformas och drivas för att optimera produktionen av biogas. Koncernen arbetar med att främja övergången från fossil till förnyelsebar energi.
Affärsidén bygger på att vara ledande inom utformning, förvaltande och drift av biogasanläggningar. Detta uppnås genom att ständigt förbättra rötningsprocessen vid biogasproduktion från biomassa, huvudsakligen från den stora mängd avfall som bildas vid rening av avloppsvatten, matavfall och från industriella processer såsom tillverkning av livsmedel och biobränsle. Vidare tillför koncernen ledande expertis av reningsprocesser av rötgas för uppgradering av biogas till drivmedelskvalitet. Fokus ligger på marknaderna i Norden och Sydkorea.
Koncernens strategiska inriktning på forskning och utveckling innebär att Scandinavian Biogas lägger stor vikt vid att utveckla metoder för allt effektivare biogasproduktion från både etablerade och nya typer av avfall, restprodukter och övrigt organiskt material. Bolagets kunskap och metoder innebär att biogasproduktion idag kan utföras mer kostnads- och resurseffektivt än tidigare.
Scandinavian Biogas Fuels International AB (publ) har sitt säte och huvudkontor i Stockholm. Den 31 mars 2016 omfattade verksamheten 40 (36) anställda i Sverige och 22 (21) i Sydkorea.
Koncernen
Scandinavian Biogas Fuels International AB (publ) är moderbolag i Scandinavian Biogas-koncernen som består av ett flertal både helägda och delägda bolag registrerade i Sverige, Norge och Sydkorea. Verksamheten bedrivs i huvudsak i dotterbolagen.
Ekonomisk översikt
Koncernens nettoomsättning uppgick till 52,8 MSEK (41,8 MSEK) under årets första kvartal vilket motsvarar en ökning med 26,3 % jämfört med samma period föregående år. Främsta anledningen till de högre intäkterna är att biogasanläggningen i Södertörn kommit igång och levererar gas till kund. Totala intäkterna uppgick under perioden januari till mars 2016 till 56,4 MSEK (49,4 MSEK).
Koncernens EBITDA uppgick under årets första tre månader till +7,0 MSEK (+7,3 MSEK), vilket är i nivå med samma period föregående år.
Under årets första kvartal var rörelseresultatet -3,1 MSEK (+1,0 MSEK). Förändringen förklaras av högre avskrivningar efter att anläggningen i Södertörn tagits i drift.
Koncernens resultat efter skatt uppgick till -11,4 MSEK (+9,0 MSEK) under perioden januari till mars 2016, varav -0,1 MSEK (+10,0 MSEK) kommer från orealiserade valutakursförändringar.
Balansomslutningen per 31 mars 2016 var 932,6 MSEK (629,4 MSEK) och har ökat med 22,6% sedan årsskiftet, till största delen på grund av investeringen i Norge och företagsobligationen. Upplåning avseende finansiell leasing med löptid på 20 år eller mer, uppgick till 173,5 MSEK (168,1 MSEK). Det egna kapitalet har under året förändrats med, förutom årets resultat, minoritetens eget kapital-investering i koncernbolaget Biokraft Holding AS, se not 3 Rörelseförvärv.
Per 31 mars 2016 var koncernens kassabehållning 135,6 MSEK (71,7 MSEK) och anledningen till ökningen är främst företagsobligationen som emitterades i februari.
Vid tidpunkten för förvärvet av aktierna i Biokraft Holding AS hade den förvärvade koncernen kortfristiga skulder om 98,6 MSEK avseende investeringar i den nya biogasanläggningen. Vid förvärvstidpunkten tillförde Scandinavian Biogas-koncernen och minoritetsägaren sammanlagt 89,5 MSEK i form av nyemission vilken bland annat använts till att reglera nämnda skuld. Koncernens kassaflöde för den period bolaget ägts och därmed konsoliderats är en minskning av kortfristiga skulder och motsvarande minskning av likvida medel.
Investeringar
Investeringarna i materiella och immateriella tillgångar under årets första tre månader uppgick till 7 MSEK (38 MSEK) och ett förskott på cirka 91 MSEK har betalats för pågående nyanläggning. Dessutom har investering gjorts i form av rörelseförvärv, vilket beskrivs ovan. Koncernen har per den 31 mars 2016 åtaganden av göra ytterligare investeringar i anläggningen i Södertörn, i utbyggnaden i Henriksdal samt i den nya biogasanläggningen utanför Trondheim.
Per 31 mars var det bokförda värdet på koncernens materiella och immateriella tillgångar 735,7 MSEK (509,3 MSEK), varav 253,0 MSEK (194,6 MSEK) avser leasingobjekt som koncernen innehar enligt långsiktiga finansiella leasingavtal (över 20 år).
Väsentliga händelser under perioden
Emission av företagsobligation
Den 10 februari emitterade moderbolaget en företagsobligation på 200 MSEK med en löptid på 4 år. Medlen har använts till förvärvet av majoriteten i Biokraft Holding AS och till att återbetala del av externt lån. Medlen kommer också bland annat att användas till förbättringsinvesteringar i anläggningen i Södertörn.
Rörelseförvärv
Koncernen förvärvade majoriteten av aktierna i Biokraft Holding AS i början av 2016. Förvärvet innebär att Scandinavian Biogas etablerar sig även på den norska marknaden. Biokraft AS, som är ett helägt dotterbolag till Biokraft Holding AS, kommer att uppföra en biogasanläggning i anslutning till Norske Skogs pappersmassabruk i Skogn utanför Trondheim. Anläggningen kommer att producera flytande biogas och substratet kommer till största delen att bestå av avfall från fiskindustrin. När anläggningen är uppe i full produktion beräknas den kunna leverera cirka 12 miljoner Nm
3, motsvarande 120 GWh, flytande biogas. Anläggningen beräknas tas i drift under andra halvåret 2017.
Utbyggnad i Henriksdal
Utbyggnaden av anläggningen i Henriksdal, som påbörjades i november 2014 i samarbete med Stockholm Vatten AB, var per 31 mars 2016 i princip färdig. Utbyggnaden beräknas kunna öka produktionskapaciteten med cirka 12,5 miljoner normalkubikmeter (Nm
3), motsvarande 125 GWh, när den är i full drift.
Produktion och försäljning
Bromma och Henriksdal
Anläggningen i Henriksdal har producerat och sålt 2,3 miljoner Nm
3 (1,9 MNm
3) motsvarande cirka 23 GWh (19 GWh) biogas under delårsperioden. Motsvarande mängd för anläggningen i Bromma är 0,6 miljoner Nm
3 (0,7 MNm
3) vilket motsvarar cirka 6 GWh (7 GWh). Den nya linjen i Henriksdal började producera biogas i januari.
Södertörn
Förbehandlingsanläggningen i Södertörn mottog i snitt 95 ton (76 ton) matavfall per dag under årets första tre månader. Förutom ordinarie avfallsströmmar mottogs under en tid även avfall från andra kommuner utanför Storstockholmsområdet. Försäljningen från biogasanläggningen uppgick under första kvartalet till 1,1 miljoner Nm3 (0 Nm3) biogas, motsvarande ca 11 GWh. Det finns fortfarande vissa utmaningar i driftsättningen och justeringar av anläggningen pågår därför. Den planerade produktionsökningen förväntas därmed försenas med cirka tre till sex månader.
Ulsan, Sydkorea
Anläggningen i Sydkorea har i snitt mottagit 182 ton (179 ton) matavfall per dag under delårsperioden. Försäljningen av rågas har under samma period uppgått till totalt 2,3 miljoner Nm
3 (2,4 MNm
3), vilket motsvarar cirka 16 GWh (16 GWh). Totalt producerades 2,6 miljoner Nm
3 (2,5 MNm
3) rågas.
Finansiering
Verksamheten är finansierad med eget kapital, lån från externa kreditgivare och finansiell leasing. Uppgraderingsanläggningarna i Bromma och Henriksdal leasas av Stockholm Vatten AB och förbehandlingsanläggningen i Södertörn leasas från SRV Återvinning AB. Hyresavtalen är på 25 år.
Moderbolaget emitterade i början av 2016 en företagsobligation på 200 MSEK med en löptid på 4 år. Medlen har använts till förvärvet av majoriteten i Biokraft Holding AS och till att återbetala del av externt lån. Medlen kommer också bland annat att användas till förbättringsinvesteringar i anläggningen i Södertörn. Företagsobligationen noterades på NASDAQ Stockholm i april 2016.
Koncernen har en ambition att växa ytterligare och arbetar aktivt med nya projekt. Koncernen räknar med att finansiering av stora framtida projekt kommer att kräva olika typer av samarbeten och finansieringar, beroende på projektets struktur och placering.
Aktien
Antalet aktier är oförändrat under årets första kvartal och per den 31 mars 2016 hade bolaget 90 092 662 (90 092 662) aktier till ett kvotvärde om 0,20 SEK per aktie. Varje aktie berättigar till en röst. Samtliga utestående aktier är stamaktier och medför därmed lika rätt till andel i Scandinavian Biogas Fuels International AB:s (publ) tillgångar och resultat.
Teckningsoptioner
Personal och verkställande direktör har tillsammans totalt 565 000 (565 000) utestående teckningsoptioner per den sista mars 2016. Det har inte skett någon förändring i antalet utestående teckningsoptioner under delårsperioden.
Bolagsstyrning
Styrelsen
Årsstämman den 28 april 2016 beslöt om omval av Göran Persson, Anders Bengtsson. Andreas Ahlström, Hans Hansson och Sara Anderson som styrelseledamöter. Stämman beslöt också att välja in Raif Nisametdin som ny styrelseledamot. Göran Persson blev omvald som styrelseordförande.
Valberedningen
Styrelsen har beslutat att valberedningen fram till tiden för nästa stämma ska bestå av Göran Persson (ordförande), Örjan Björnsson, Jonas Bengtsson och Andreas Ahlström.
Kompensationskommittén
Styrelsen har beslutat att Göran Persson (ordförande), Anders Bengtsson och Andreas Ahlström även fortsättningsvis kommer att utgöra kompensationskommittén.
Revisionskommittén
Den revisionskommitté som utsågs av styrelsen tidigare i år är oförändrad och består av Anders Bengtsson (ordförande), Hans Hansson och Sara Anderson.
Väsentliga risker och osäkerheter i verksamheten
Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer är beskrivna i den senaste årsredovisningen. De finns också redovisade i prospektet relaterat till noteringen av företagsobligationen som godkändes av Finansinspektionen i början av april 2016 och som finns tillgänglig på www.scandinavianbiogas.com.
Transaktioner med närstående
Det finns inga väsentliga närståendetransaktioner under perioden.
Moderbolaget
Verksamheten
Koncernens verksamhet bedrivs framförallt i dotterbolagen medan moderbolaget har mer karaktären av koncernförvaltare.
Nettoomsättning och resultatutveckling
Moderbolagets totala intäkter uppgick under första kvartalet 2016 till 0,5 MSEK (0,3 MSEK). Ökningen beror på vidarefakturering till dotterbolag och motsvarande kostnad ingår i rörelsens kostnader. Periodens resultat var +0,0 MSEK (-0,7 MSEK).
Investeringar
I februari 2016 förvärvade moderbolaget majoriteten av aktierna i Biokraft Holding AS, se not 3 Rörelseförvärv.
Likviditet och finansiell ställning
De största förändringarna i moderbolagets balansomslutning under delårsperioden är relaterade till emissionen av företagsobligationen samt till förvärvet av majoriteten i Biokraft Holding AS. Kassabehållningen uppgick vid delårsperiodens slut till 9,9 MSEK (1,5 MSEK).
Det har inte skett några andra väsentliga händelser eller förändringar sedan årsredovisningen 2015 som påverkar koncernens eller moderbolagets resultat och ställning än de som tas upp i denna rapport.
Väsentliga händelser efter periodens slut
Första dag för handel med företagsobligationen på NASDAQ Stockholm var 8 april 2016.
Den nya produktionslinjen i Henriksdal invigdes den 28 april 2016 av Stockholms Miljöborgarråd Katarina Luhr och Stockholms Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons. Vid full drift beräknas den nya linjen kunna producera 12,5 miljoner normalkubikmeter (Nm
3) uppgraderad biogas, motsvarande 125 GWh.
Det finns vissa utmaningar i driftsättningen av den nya biogasanläggningen i Södertörn och justeringar av anläggningen pågår därför. Den planerade produktionsökningen förväntas därmed försenas med cirka tre till sex månader. Det finns en risk att denna försening kommer att påverka koncernens lönsamhet negativt.
Framtidsutsikter
Behovet av förnyelsebar energi som kan ersätta fossila bränslen som kol och olja till rimliga priser är enormt. I olika utvärderingar av förnyelsebara alternativ som går att massproducera har intresset för biogas ökat och därmed även efterfrågan på biogas, vilken väntas tillta ytterligare i takt med att utbudet ökar. På många håll i världen, och inte minst i Sverige, har efterfrågan på biogas fortsatt att överstiga tillgången. För Scandinavian Biogas innebär detta att koncernen räknar med att få avsättning för all den biogas som kommer att produceras under de närmaste åren.
För att möta efterfrågan planerar koncernen under den närmaste tiden att markant öka produktionen i Stockholmsområdet. Den årliga produktionskapaciteten för den nya biogasanläggningen i Södertörn beräknas till cirka 8 miljoner Nm
3 biogas av drivmedelskvalitet, motsvarande 80 GWh, vid full drift och utbyggnaden i Henriksdal beräknas medföra en möjlig årsproduktion på cirka 12 miljoner Nm
3 biogas av drivmedelskvalitet, motsvarande 120 GWh, vid full drift. Samtliga anläggningar i Sverige beräknas därmed totalt kunna producera drygt 30 miljoner Nm
3 biogas av drivmedelskvalitet vid full drift, motsvarande 300 GWh. Anläggningen i Sydkorea beräknas fortsätta ha en årlig produktionskapacitet på cirka 65 GWh. Utöver detta beräknas den årliga produktionskapaciteten i Norge till cirka 12 miljoner Nm
3 flytande biogas, vilket motsvarar cirka 120 GWh. Med befintliga anläggningar och pågående projekt beräknas koncernens totala produktionskapacitet att vara nästan 500 GWh vid full drift.
Jämförelsesiffrorna för 2015 har räknats om enligt den ändrade principen för redovisning av vidarefaktureringar som koncernen genomförde under fjärde kvartalet 2015.
I moderföretaget återfinns inga poster som redovisas som övrigt totalresultat varför summa totalresultat överensstämmer med periodens resultat.
NOTER
Moderbolaget Scandinavian Biogas Fuels International AB (publ), org.nr. 556528-4733, bedriver verksamhet i associationsformen aktiebolag och har sitt säte i Stockholm i Sverige. Huvudkontorets adress är Holländargatan 21A, 111 60 Stockholm.
Samtliga belopp redovisas i tusentals kronor (KSEK) om inte annat anges. Uppgifterna inom parentes avser motsvarande period föregående år.
Då koncernen vid delårsperiodens slut inte hade några noterade värdepapper så har denna finansiella rapport ingen segmentsredovisning.
Delårsinformationen på sidorna 1-6 utgör en integrerad del av denna finansiella rapport.
Not 2 |
Sammanfattning av viktiga redovisningsprinciper |
Scandinavian Biogas Fuels International AB (publ) tillämpar IFRS (International Reporting Standards) som de antagits av Europeiska Unionen. Denna delårsrapport är upprättad i enlighet med IAS 34, Delårsrapportering. Rapporten för moderbolaget har upprättats enligt ÅRL 9 kapitlet och RFR 2 Redovisning för juridiska personer. Delårsrapporten ska läsas tillsammans med årsredovisningen för räkenskapsåret som slutade den 31 december 2015.
Koncernens princip för redovisning av vidarefaktureringar ändrades under fjärde kvartalet 2015. Intäkter för ej verksamhetsrelaterade vidarefaktureringar redovisas numera som Övriga rörelseintäkter. De låg tidigare i nettoomsättningen. Kostnader för verksamhetsrelaterade vidarefaktureringar redovisas numera som Råvaror och förnödenheter. De låg tidigare som Övriga externa kostnader. Jämförelsesiffrorna för föregående år har i denna rapport räknats om enligt den nya principen.
I övrigt är redovisningsprinciperna i överensstämmelse med de principer som tillämpades föregående räkenskapsår.
Den 11 februari 2016 förvärvade koncernen 50,03% av aktierna i Biokraft Holding AS, ett bolag registrerat i Norge som i sin tur äger samtliga aktier i Biokraft AS. Köpeskillingen uppgick till totalt 57 999 147:66 NOK. En mindre del av förvärvet gjordes direkt från ägarna och den största delen i samband med en nyemission. Preliminärt övervärde för förvärvet beräknas till cirka 4,7 MSEK. Förvärvskostnaderna för bland annat jurister estimeras till 0,7 MSEK och redovisas över resultatet som övriga externa kostnader.
Information om förvärvade nettotillgångar och goodwill (
i KSEK):
De tillgångar och skulder som ingick i förvärvet är, enligt en preliminär bedömning, följande:
Förvärvsanalysen är preliminär och övervärdet klassificeras preliminärt som goodwill. Goodwill är hänförlig till ökade marknadsandelar i Norden, etablering på den norska marknaden samt att den nya biogasanläggningen utanför Trondheim kommer att producera flytande biogas. Alla koncernens befintliga anläggningar producerar idag komprimerad biogas. Ingen del av redovisad goodwill förväntas vara skattemässigt avdragsgill.
Not 4 |
Materiella anläggningstillgångar |
Investeringar i materiella anläggningstillgångar har under första kvartalet gjorts med 19 MSEK (38 MSEK). Investeringarna avser främst pågående projekt i Henriksdal och Södertörn.
Koncernen har aktiverat låneutgifter på kvalificerade tillgångar i form av nyanläggningar om 0,4 MSEK (3,0 MSEK) under första kvartalet.
I de materiella anläggningstillgångarna ingår leasingobjekt som koncernen innehar enligt finansiella leasingavtal med följande belopp:
Not 5 |
Finansiella instrument – Verkligt värde för finansiella skulder värderade till upplupet anskaffningsvärde |
Redovisade belopp och verkligt värde för långfristig upplåning är som följer:
Det verkliga värdet på kortfristig upplåning motsvarar dess redovisade värde, eftersom diskonteringseffekten inte är väsentlig.
I februari 2016 emitterade moderbolaget företagsobligationer till ett värde av 200 MSEK. Löptiden är fyra år och räntan är STIBOR tre månader plus 9,75 procentenheter. I samma månad återbetalades också del av lån från extern kreditgivare (51,5 MSEK samt ränta).
Not 6 |
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter |
I Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter per 31 mars 2016 ingår en post om 88,6 MSEK (30,6 MSEK) avseende investeringar för utbyggnaden i Henriksdal och som vid färdigställandet kommer att leasas av koncernen.
Not 7 |
Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser |
Ställda säkerheterna och ansvarsförbindelserna ovan avser i allt väsentligt dotterbolags lån från kreditinstitut. I övrigt se årsredovisningen för 2015.
Denna delårsrapport har ej varit föremål för granskning av bolagets revisorer
Nästa delårsrapport kommer att publiceras och vara tillgänglig på
www.scandinavianbiogas.com den 19 augusti 2016.
Stockholm den 29 april 2016
_______________________________________ ________________________________________
Göran Persson Anders Bengtsson
Styrelseordförande Styrelseledamot
_______________________________________ ________________________________________
Andreas Ahlström Hans Hansson
Styrelseledamot Styrelseledamot
_______________________________________ ________________________________________
Sara Anderson Raif Nisametdin
Styrelseledamot Styrelseledamot
_______________________________________
Andreas Berg
Styrelseledamot